Haber

AK Parti “Uluslararası Medyada Yer Alan Ülkelerin İnsan Hakları İhlalleri 2021 Raporu”nu tanıttı

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından 12 ülkeden 548 haberin derlenmesiyle hazırlanan “Uluslararası Medyada Ülkelerin İnsan Hakları İhlalleri 2021 Raporu” tanıtıldı.

Raporun tanıtımı için parti genel merkezinde düzenlenen toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Önderi Leyla Şahin Usta ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ katıldı.

Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın insan haklarına ilişkin açıklamalarının yer aldığı “Her İnsan Bir Dünyadır” adlı videoyu izledikten sonra raporun içeriğine ilişkin sunum yaptı.

Dünya İnsan Hakları Günü’nün her yıl 10 Aralık’ta tüm dünyada farklı etkinliklerle kutlandığını belirten Usta, raporun ABD ve Avrupa ülkelerindeki insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin rapor hazırlayanların kendi ülkelerindeki insan hakları ihlallerine karşı duyarsız olduklarını belirten Usta, “İnsan haklarında çifte standart yoktur. Tek standart olmalı. Çifte standartla karşılaşırsanız siz de görürsünüz.” zaten burada temel bir ihlal işlediler ve başlattılar.” dedi.

Dünya genelinde hazırlanan insan hakları raporlarının daha çok medyadaki haberlere atıfta bulunduğunu belirten Usta, 12 ülkenin haber kaynaklarını inceleyerek raporu hazırladıklarını anlattı.

Raporun ülkelere göre farklı bölümlerde ele alınıp kitaplaştırıldığını belirten Usta, şöyle devam etti:

“Özellikle koronavirüs sonrası fiziksel hayatın kısıtlamalar nedeniyle yavaşlayıp daraldığı dönemde ırkçılık, ayrımcılık ve İslamofobinin artarak arttığını ve 2021’de de hem Avrupa’da hem ABD’de hem de İsrail’de hız kesmeden devam ettiğini gözlemledik. Müslümanlar ve Türkler, camiler vs. kapatmalar ve başörtüsü yasakları ile ağır bir baskı olduğunu tespit ettik. Maalesef internetteki ırkçılık, İslamofobi ve nefret söylemleri inanılmaz bir artışla sosyal medyada kayıt altına alınmaya başlandı.

2021 yılı özellikle pandemi sonrası dünyada yaşanan krizle birlikte küresel ve kitlesel göçlerin devam ettiği bir yıl oldu. 2021 yılı bu göçler karşısında Avrupa ülkelerinin insanlık dışı tavırlarına tanık oldu. Özellikle Yunanistan’ın başını çektiği Avrupa, şiddet kullanarak sığınmacıları yasa dışı yollardan geri püskürttü ve onları soyarak, cüzdanlarını ve paralarını alarak, işkence ederek sınırı geçmelerini engelledi. AB’nin buna karşı önlem almadığı, insan hakları ve mülteci hakları alanında çalışan birçok kuruluşun raporlarında yer aldı.

12 ülkeden 548 haber

Usta, uzman görüşlerine göre Batı medyasının halkı İslamofobiye sevk etmek için kasıtlı olarak cami ve başörtüsü gibi İslami sembollere haberlerinde yer verdiğini kaydetti.

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. , İslam düşmanlığı, ırkçılık, göçmenler ve polis şiddeti.Ardından Avrupa ülkelerinde gördüğünüz tüm ana başlıklardaki çalışmaları taradık.Raporumuzda 12 ülke ile ilgili 548 haber göreceksiniz.Bu ülkeler ABD, Fransa, Hollanda, İsviçre, Almanya, İsveç, Yunanistan, Kanada, İngiltere, İsrail, Avusturya ve Finlandiya. Raporumuzda her ülkenin bir sayfası var. Böylece 12 ülke hakkında özet not bulma imkanı da sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa ve Batı’nın bu konuda sicili kötü”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da, insandan kaynaklanan temel hak ve özgürlüklerin hukuk önünde güvence altına alınmasının insan onuru için vazgeçilmez bir yaklaşım olduğuna işaret etti.

İsrail’in Filistin topraklarındaki Müslümanları ötekileştirme ve şiddeti araç olarak kullanma anlayışının ağır bir insan hakları ve insanlık onuru ihlali olduğunu vurgulayan Dağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin uluslararası medya kuruluşları aracılığıyla şeffaf ve güçlü bir şekilde tüm dünyaya yansıtmaya çalıştığı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çabası, vicdanları sızlayan her türlü insanlık dışı zulme karşıdır. Avrupa ve birçok İnsan haklarından demokrasiden söz ettirmeyen devletler.İkiyüzlü bir Avrupa’nın, insanlık konusunda dünyaya örnek olmuş Türkiye’ye ders vermesi mümkün değil.Avrupa’nın ve Batı’nın bu konuda sicili kötü. … Çabamız, mazlumların hakkını gasp etmeye yönelik her türlü zulmün önüne geçmek, buna karşı çıkma ve bu zulmü dünyaya haykırma mücadelesidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu