Haber

Belçika’nın KU Leuven Üniversitesinde İslam felsefesi konulu konferans yapıldı

Belçika’daki Katolik Leuven Üniversitesinde (KU Leuven) Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) iş birliğiyle “Yunus Emre: Sufizm, İslam Felsefesi ve Batı’ya Yansımaları” başlıklı konferans düzenlendi.

Brüksel Büyükelçiliği, YEE, KU Leuven ve KU Leuven bünyesindeki İslam ve Toplum Çalışmaları Merkezi (LCSICS) ile Metinlerin İletimi Çalışması, Antik Çağda Fikirler, İmgeler, Orta Çağ ve Rönesans Enstitüsü’nün (LECTIO) ortaklığıyla düzenlenen etkinliğin açılışında Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal konuşma yaptı.

Uysal, 2023’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı olmasının yanı sıra Belçika ile bağlantıların kurulmasının 185’inci yılı, 2024’ün ise Belçika’ya Türk göçünün 60’ıncı yılı olacağına dikkati çekerek, bu dönüm noktalarına yaklaşırken bu çeşit akademik ve kültürel konferansların değerli rol oynadığını vurguladı.

Yunus Emre’nin felsefesine değinen Uysal, yaklaşımının dil, din, ırk ayrımı yapmadan tüm insanlığı kapsadığını; şiirlerinin doğa sevgisi, tolerans ve barış gibi değerleri tema aldığını ifade etti.

Uysal, Yunus Emre’nin kullandığı bütünsel, kapsayıcı ve kolay lisan ile çokluk içinde birlik ideolojisini işlediğini aktardı.

Türkiye ile yakın iş birliği

KU Leuven Rektörü Prof. Dr. Luc Sels, üniversitesinin Türkiye ile uzun yıllara dayanan yakın bağları olduğunu, halihazırda Türkiye’deki üniversiteler ile 13 etkin iş birliği mutabakatı bulunduğunu belirtti.

Sels, başta Uysal olmak üzere birbiri arkasına gelen Türk Büyükelçilerin bu iş birliğine yaptığı katkıya teşekkür etti.

KU Leuven Milletlerarası Siyaset ve Kültürlerarasılık Kısmı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peter Lievens, Türkiye ile çok sayıda akademik etkileşimin olduğuna ve bunların desteklenerek sayısının artırılması gerektiğine işaret etti.

Belçika’da yaşayan genç Türk müzisyenlerden Simay Aydın’ın flüt dinletisinin akabinde Prof. Dr. Koert Debeuf’un moderatörlüğündeki konferansın ilk bölümüne geçildi.

Debeuf, Avrupa karanlık çağlarındayken İslam dünyasının, bilim ve kültür açısından zirvede olduğunu ve Avrupa felsefesinin oluşumunda kurucu bir rolü olduğunu vurguladı.

Bu tarihi gerçekliğin göz ardı edildiğine dikkati çeken Debeuf, son dönemde yavaş yavaş yeniden değer kazanmaya başladığını söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, Yunus Emre’nin ideolojisini anlattı

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Yöneticisi Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Yunus Emre’nin şiirlerinden kesitler paylaşarak felsefesiyle ilgili bilgiler verdi.

Kılıç, Yunus Emre’nin ilahi birlik perspektifine sahip olduğunu, bildirilerinin her din ve inanca hitap edecek biçimde, kozmik nitelik taşıdığını anlattı.

Yunus Emre’nin her varlıkta gördüğü “hakikat”i, Türk dilini kullanarak aktardığını belirten Kılıç, “yaratılanı Yaratan’dan dolayı sevmek”, “ölmeden ölmek” üzere kavramların manalarını paylaştı.

KU Leuven’den Prof. Dr. Arjan Post da sufizmdeki çeşitlilikle ilgili yaptığı sunumunda coğrafi faktörün önemine değindi.

Sufizmin Imad al Din Ahmad al Wasiti’nin mensubu olduğu ekolünü anlatan Post, al Wasiti’nin doğduğu Irak’tan Ibn Tamiyya’nın öğrencisi olduğu Suriye’ye seyahatiyle ilgili bilgiler verdi.

Konferansın ikinci kısmında Prof. Dr. Jeroen Poblome, Yunus Emre periyodunda Anadolu’nun arkeolojisi ile ilgili yaptığı sunumda 1096-1204’te gerçekleşen Haçlı Seferlerinin Batı ile Doğu ortasında bir etkileşim oluşturduğunu söyledi.

Tarihin savaşlardan ibaret sayılmaması gerektiğini belirten Pobleme, Anadolu’daki medeniyetin yüzyıllar boyunca sükunetlerini koruyarak varlıklarını sürdüren topluluklar sayesinde ilerlemeye devam ettiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Raf van Rooy da 1517’de Leuven’de Hollandalı filozof Erasmus tarafından kurulan “Collegium Trilingue” isimli okul ve onun ilk öğrencilerinden Nicolaus Clenardus’un Arapça ve Kuran üzerine çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı.

Van Rooy, Müslüman olduğu düşünülen Clenardus’un İslam ile Hristiyanlık ortasında kültürlerarası barışçıl diyalogun öncülerinden olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu