Ekonomi

Ege Bölgesi’nden Suudi Arabistan’a doğal taş ihracatı yüzde 71 arttı

En büyük ihracat pazarı olan Çin’deki daralmayı diğer pazarlara ihracatını artırarak telafi etmeyi amaçlayan Türk doğal taş sektörü, petrol gelirleri ve yıllık dış ticaret fazlası 224 milyar dolar olan Suudi Arabistan’a rotasını çevirdi. 2023 yılında 3,5 milyar dolar doğal taş ithalatı yapacak.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ilişkilerdeki olumlu gelişmeleri karşılıklı ticaretle taçlandırmak isteyen Ege Maden İhracatçıları Birliği, 21-25 Ocak 2024 tarihleri ​​arasında Suudi Arabistan’da “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu” düzenleyecek.

Türkiye doğal taş ihracatında lider konumda olduklarını paylaşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, dünya ekonomilerindeki durgunluk nedeniyle Türk doğal taş bölümünün 2023’te yüzde 8 büyüyeceğini söyledi. Türkiye’de enflasyon, düşük döviz kurları, personel maliyetlerindeki artış ve finansmana erişimde yaşanan sorunlar. 1,5 milyon kan kaybı yaşandığını, 2022 yılında 2 milyar 96 milyon dolar olan doğal taş ihracatının 1 milyar 936 milyon dolara gerilediğini, bu kaybı durdurmak için pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdiklerini kaydetti.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin olumlu seyrinin 2023 yılı ihracat rakamlarına olumlu yansıdığını gördüklerini vurgulayan EMİB Lideri Alimoğlu, “Türk tabiat kesimimizin Suudi Arabistan’a ihracatı 82 milyon dolardan yüzde 39 arttı” dedi. Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden Suudi Arabistan’a doğal taş ihracatında daha başarılı bir grafik sergiledik. 2022 yılında 14 milyon dolar olan ihracatımız 2023 yılında yüzde 71 artışla 24 milyon dolara çıktı. Bu ihracatın tamamı işlenmiş işlerden oluşuyor. “Hedefimiz orta vadede Suudi Arabistan’a ihracatı 500 milyon dolara çıkarmak” dedi.

Suudi ithalatçılarla B2B görüşmeler yapılacak

Sektörel Ticaret Heyeti’nin Suudi Arabistan pazarının iki önemli ticaret merkezi olan Riyad ve Dammam’da temaslarda bulunacağını bildiren Alimoğlu, şöyle devam etti; “İhracatçılarımızla Suudi ithalatçılarımızı bir araya getirerek Suudi Arabistan’da ikili iş görüşmeleri (B2B) ve depo ve firma ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Suudi Arabistan’da inşaat sektörü büyüyor. Ülkede mermer ağırlıklı olarak konut, ticari ve altyapı projelerinde kullanılıyor. Suudi Arabistan hükümeti mermer kullanımını teşvik ediyor. Bu pazarda büyümek için önümüzdeki yıllarda bağlantılarımızı artırmaya devam edeceğiz” dedi.

Suudi Arabistan’ın petrol zengini bir ülke olduğunu ve bu nedenle yıllık 224 milyar dolar dış ticaret fazlasının bulunduğunu belirten Alimoğlu, şöyle konuştu: “Suudi Arabistan ekonomisi 2022’de yüzde 7,6 gibi güçlü bir büyüme kaydetti. Bu büyümenin nedeni altyapı, turizm gibi branşlara yapılan yatırımların artmasıydı. Suudi Arabistan hükümeti 2030 Vizyonu doğrultusunda turizm, madencilik, sağlık ve teknoloji gibi branşlara yatırım yapıyor. Riyad’ın yeni yüzü olacak akıllı şehirler kuruyorlar. Mukaab adı verilen küp şeklindeki yapı bu akıllı yerleşimlerin vizyonu olacak. Konuşmasını, “48 milyar dolarlık yatırımla kurulacak bu akıllı şehirlerde Türk mermerinin daha yoğun kullanılması en büyük hedefimiz” diye tamamladı.

Forex Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu