Sağlık

Yem otunun yararları ve zararları nelerdir? Yem otu nerede yetişir ve ne zaman ortaya çıkar?

Tüketimi ve sağlığa olan faydaları ile kadim yem otu tadıyla sofralarda yerini alır ve şifalı otların sultanı olarak da anılır. Özellikle nisan ve mayıs aylarında sıklıkla bulabileceğiniz yem otu hem damağınıza hem de sağlığınıza olumlu etki yapmaktadır. İşte yem otu hakkında bilmek istediğiniz her şey…

YEM OTLARI NEREDE BÜYÜYOR?

Üç tür yem otu vardır: çayır yemi, tarla yemi ve dağ yemi.
Çayır yemi yalnızca sulak alanlarda yetişir ve tadı oldukça hoştur.
Tarla yemi ekili tarlalarda yetişir.
Dağ yemliği dağlık bölgelerde yetişir ve başlıca şifa kaynağı olduğu bilinmektedir.

YEMLİ ÇİMİN FAYDALARI VE ZARARLARI

  • İçerdiği bol demir sayesinde kansızlığa yeterlidir.

  • A, B2, B6 ve C vitaminleri ile bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

  • A vitamini sayesinde göz sağlığına olumlu etkisi vardır.

  • Taze tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler.

  • Kilo alma sorunu yaşayanlar için iştah açıcı özelliğe sahiptir.

  • İçerdiği kalsiyum kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.

  • B vitamininin etkisiyle saç ve tırnak sağlığını korur.

  • Açık yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

  • Sivilce izlerinin ve lekelerin solmasına, cildin parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

  • Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.

  • Yüksek tansiyonu normal seviyelere indirir ve kan basıncının stabil kalmasına yardımcı olur.



YEM ÇİMİNİN ZARARLARI

Yem otunun bilinen önemli bir zararı yoktur. Ancak her besin gibi bu besin grubunu da tüketirken ölçülü olmak önemlidir. Hamile olan veya ciddi ve kronik hastalığı olan kadınların mutlaka hekimlerine başvurması gerekmektedir.

MANED ÇİM YEMEK NASIL YAPILIR? YEM OTU NASIL TÜKETİLİR?

Toplanan yem otu bol su ile iyice yıkanır. Taze olarak tüketilebilen salatalarda baharat olarak kullanılır. Tek başına veya farklı otlarla birlikte kavrulduğunda harika bir lezzet sağlayan yemlik çorbasında da kullanılır. Otlu böreklerde ve bulgur pilavında da tercih edilir.

Kavrulmuş yemlik otu üzerine yumurta kırılarak tüketilebildiği gibi lavaş ekmeğinin içerisine konularak dürüm şeklinde çiğ olarak da tüketilebilir. Kuşbaşı et veya sucuk kullanılarak hazırlanan yemlik yemeği, İç Anadolu Bölgesi’ne ait çok lezzetli bir yemektir.

Yemlik yemeği için kuşbaşı etler tencereye konulur ve suyu çekildikten sonra yağ, ince doğranmış soğan ve biber ilave edilerek kavrulur. Daha sonra kabuğu soyulmuş, ince doğranmış domatesler tencereye eklenir. Domatesler suyunu çekince küp küp doğrayıp ilave edin. Biraz daha kavrulduktan sonra süt ilave edilerek biraz daha kaynatılır. Son olarak yemeğe bir ölçü daha sıcak su eklenir, tuz ilave edilir ve 15-20 dakika daha pişirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu