Baba ile iletişim, çocuğun yetişkinlik dönemindeki tüm ilişkilerini etkileyebilir.
Sevgi her çocuğun temel ihtiyacıdır. Babaların çocukları ile kurdukları sağlıklı bağın yetişkinler ve diğerleri arasındaki ilişkiyi etkilediğini paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut Hızlan, “Babasıyla iyi iletişim kuranlar, iyi günde babasını yanında görür. zaman, sevgi, hoşgörü ve kabule dayalı ilişkiler yaşar, bağlanmadan sevilenler daha şanslıdır.”
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut Hızlan, babalarından yeterli ilgiyi göremeyen çocukların yetişkinlik döneminde herkese ve her şeye koşabildiğini, uyum sağlayabildiğini ve herkese “kendince” yardım edebildiğini belirterek, “İnsan hayal kırıklığı yaşamadan edemiyor. beklenen teşekkür ve takdir karşılık bulmaz. Babasıyla iletişim kuramayan ya da sürekli annesi aracılığıyla iletişim kuran çocuklar babalarından korkabilirler. Bir yetişkin olarak eşine, arkadaşlarına veya yöneticilerine en basit şeyleri bile söyleyemez hale gelebilir. Böylece gerçekleri değerlendirmek yerine, ilişkilerini kafasındaki senaryolar üzerinden yürütür.”
Çok mükemmeliyetçi olmak yeterli değil
Mükemmeliyetçi tavırları nedeniyle hiçbir şeyden hoşlanmayan ve her şeyi kendince “daha doğru” analiz eden babaların kızlarının ikili ilişki yaşamaktan kurtulduklarını paylaşan Uzman Psikolog Selin Karabulut Hızlan, kimsenin kendi babası kadar mükemmel olamayacağı düşüncesi olabilir. Bu nedenle başarısız ikili ilişki girişimleri bağlanma sorunları yaşayabilir. Babalarının reddedici, mesafeli ve sevgisiz tavrına maruz kalan çocuklar, yetişkinliklerinde kimseye güvenemeyebilir ve insanlara karşı mesafeli bir tavır sergileyebilirler. Selin Karabulut Hızlan, babalarının işi nedeniyle uzakta olan, iş ya da boşanma nedeniyle düzenli görüşemeyen babaların çocuklarının yalnız kalmayı tercih etmeyebileceğini ve sürekli bir ilişki içinde olma eğiliminde olabileceğini söyledi.
Bütün bu sebeplerden dolayı Uzm. Psikolog Selin Karabulut Hızlan, sağlıklı bir baba-oğul bağı için her iki tarafa da bazı önerilerde bulundu:
BABALARA TEKLİFLER:
– Çocuğun hayatında aktif rol almayan baba fazlalık olarak kalır. Çocuklarınızın hayatında aktif rol alın.
– Çocuğunuzla temasa açık, uygun ve en kötü günde yan yana, sevgi ve karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki kurmaya çalışın.
– Çocuğunuzun zihninde sürekli çalışan ve eve geç gelen bir baba olarak kendinizi konumlandırmayın.
– Otoriter olmak, gözdağı vermek anlamına gelmez. Korkunun ilişkinize girmesine izin vermeyin.
– Çocuklarınızın hayatına karışmayın, hele onlar büyüdükten sonra, yetişkinler kendi hayatlarına kendileri karar vermeli.
– Babaların çok çalışıp eve para getirmesi, onların “iyi” babalar oldukları anlamına gelmez. Bunu düşün.
OĞULLARA TEKLİFLER:
– Bir yetişkin olduğunuzu ve kendi hayatınızın sorumluluğunu alabileceğinizi unutmayın.
– Artık küçük bir çocuk olmadığınızı ve ebeveynlere ihtiyacınız olmadığını unutmayın.
– Kendi sonlarınızı koruyarak ilişkinizi sürdürün.
– Bilin ki sevgi, saygı ve hürmet başka, özel hayatınız başka.
– Eşlerinizle olan ilişkiniz ile aile bağlarınızı her zaman farklı tutun.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
senirkenthaber.com.tr