Haber

çınar nerede? Çınar ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çınar hangi ilçeye bağlı?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, DiyarbakırDeprem birçok yerde hissedildi. Diyarbakır Türkiye’nin Çınar ilçesi merak edildi. Peki, Çınar nerede? Çınar ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çınar hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…

ÇINAR NEREDE?

Çınar, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 76.798

Rakım: 680 m (2.230 ft)

ÇINAR İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADAR?

Diyarbakır ili Çınar ilçesinin nüfusu 76.798’dir.

ÇINAR HANGİSİ İLE BAĞLANTILI?

Çınar, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır merkeze bağlı büyük bir köy olan Çınar, 23 Haziran 1937’de 3223 sayılı kanunla bağımsız ilçe olmuştur. , daha sonra “Hanakpınar” mahallesi civarına taşınmış, 1937’den önce “Akpınar” ve “Hanakpınar” olarak anılmıştır.

TARİHİ ANITLAR

Süleyman Ağa Mağaraları;

Halkın ortasında, Göksu Deresi kenarında, Aşağıkonak mahallesi yakınında, Karaçay denilen mevkidedir. Yüksek bir kayalık dağ oyularak odalar açılmıştır. 2000 yıl öncesinin izlerini taşıyor. Rivayete göre burada Süleyman Ağa adında biri yaşadığı için “Süleyman Ağa Mağaraları” olarak anılıyor.

Şikeftan Mağaraları;

Aşağıkonak Mahallesi yakınında, Göksu Deresi kıyısındadır. Süleyman Ağa mağaraları tipinde olup aynı döneme aittir.

Zerzevan Kalesi;

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde olup, Demirölçek ilçesinin 1.5 km güneyindedir. Çevredeki en yüksek tepe üzerine inşa edilmiştir. Yer yer yüksekliği 70 metreyi bulan surlarla çevrili olan kaleden geçmişte sadece kalenin yıkılan surları ve konutlar kalmıştır. Genel olarak Silifke’deki uzun burç yerleşimini anmaktadır. Kale sakinlerinin içme suyu ihtiyacını karşıladıkları Diyarbakır-Mardin Karayolu’ndan geçen dereye giden yer altı tüneli kapatıldı. İpek Yolu üzerinde yapılan bu kalenin karakol olarak hizmet verdiği iddia ediliyor. Kale ve surların taş uzunluğu 2 metre, dar kenarları yarım metrelik dikdörtgen bloklardır.

Aktepe Minaresi;

Aktepe semtindedir. Osmanlı döneminde kaldığı iddia edilmektedir. Kesme taştan külahsız minarenin ilgili olduğu caminin birkaç yan duvarı da bulunmaktadır. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Müdürlüğü tarafından tescillenmiştir.

Jusnehamke Mağarası;

Mardin yolu üzerinde Göksu Barajı’nın alt kısmında yer alan H.kale Mağarası, çınar ağacının en büyük ve en uzun mağarasıdır. Zamanın karşısındaki mağara gibi mahallelerinden birinin karşısında olduğu için köylerinin adı olan “Jüşnehamke” mağarası olarak da anılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu