Haber

Türk kültür bayrağı Bursa’dan Şuşa’ya geçti

TÜRKSOY 38. Daimi Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa, bir yıldır yurt içi ve yurt dışında düzenlediği farklı etkinliklerle Türk kültürü bayrağını başarıyla dalgalandırdı.

TÜRKSOY’un Bursa’da düzenlenen 39. Daimi Şurası’nda alınan kararla başkentlik unvanı Azerbaycan’ın Şuşa kentine, kutsal emanet ise Bursa’dan Şuşa’ya görkemli bir devir teslim töreniyle devredildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Vali Yakup Canbolat, Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömuraliyev, Gagauz Yeri Kültür Bakanı Mariya Marunevich ve çok sayıda davetli katıldı.

kardeşliğimiz daim olsun

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, daire devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, Hive’den aldıkları emaneti geçen yıl Şuşa’ya ulaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Güveni aldıkları ilk günden itibaren Türk dünyasını temsil eden birçok etkinliğe imza attıklarını belirten Önder Aktaş, şunları söyledi: “Hem şehrimizi hem de ülkemizi en keyifli şekilde tanıttık. Çünkü bu aynı zamanda bir turizm faaliyetiydi. 300 milyonluk bir Türk dünyası söz konusuydu. Aldığımız güveni aziz Azerbaycan’a teslim ediyoruz.” , Karabağ zaferinin mihenk taşı Şuşa’ya.Görevimizi tamamlamaktan mutluluk duyuyoruz.Bursa unvanını ilelebet taşıyacağız.Son Daimi Şura’da bize Türk Dünyası Kültür Başkentlerini Uyumlaştırma görevi emanet edildi.Bursa Türk dünyasının kültür başkenti unvanını sonuna kadar hak etmiştir.Bu haklı gururu hep birlikte yaşıyoruz.Bu süreçte emeği geçen,emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.Dostluğumuz,kardeşliğimiz,birlik ve beraberliğimiz daim olsun”söz konusu.

Bursa’ya yeni bir soluk geldi

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının ötesinde bu uygulamaya yeni bir soluk getirdiğini söyledi. raev, “Bursa’nın bu özel unvanı taşımakla kalmayıp birçok örnek adım atarak Türk Dünyası Kültür Başkenti programına yeni bir soluk getirdiğini söylemeliyim. Bayrağını incisi Şuşa şehrine devredeceğiz. 2023 Türk Dünyası Kültür Başkentimiz aziz Azerbaycan’ımız Karabağ’ın “Şuşa hepimiz için çok değerli ve anlamlı bir yer. Şuşa zaferi, geleceğimizi şekillendirmede bizleri birbirimize bağlayan büyük ve kutlu bir sürecin simgesi olmuştur. Şimdi zaferimizi tüm Türk dünyası ile birlikte kutlama ve ortak kültürümüzün zenginliğiyle taçlandırma zamanı. TÜRKSOY olarak, yeni kültür köprüleri kurmak için yılmadan çalışacağımızın sözünü veriyoruz.”dedi.

Bursa’nın manevi ve tarihi bir yükü var

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını başarıyla taşıdığına dikkat çekti. Çam, “Bursa’nın önemli bir manevi ve tarihi yükü var. Sadece Orta Asya’da değil Balkanlar’da özellikle Bursa’da çok nadide izler var. Balkanlar’da da Bursa’da çok özel izler var. Bütün dünyada bu çalışmaların artarak devam edeceğine inanıyorum. Coğrafyada tüm faaliyetlerimizin artarak devam edeceğine inanıyorum.Kültür başkenti unvanı ile tüm çalışmaların yüzyıllarca devam edeceğine inanıyorum.Balkanlardaki son gelişmelere baktığımızda Türkiye’nin bu kadar başarılı olmasının sebebi tarihsel yansımasını hissettiriyor.Bu bazı Batılı dost ve müttefiklerimizi rahatsız ediyor çünkü sürekli ‘Batı Balkanlar’ kelimesini kullanmaya çalışıyorlar.’Batı Balkanlar’ sözü Türk kimliğini görememekten kaynaklanan bir kaygının yansımasıdır. Müslüman kimliği, tarihi ve kökleri orada ama orada ne yaparlarsa yapsınlar hızlı yaşama gerek yok ibaresi ile bir gerçek var. Oradaki değerlerimiz tüm Türk dünyasını yansıtıyor.”söz konusu.

“Hayırlı olsun Şuşa”

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Türk dünyasının başkenti olmanın, ortak mirasa sahip çıkmanın ve binlerce yıllık dost ve kardeşleri Bursa’da ağırlamanın büyük bir onur olduğunu vurguladı.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış İpek Yolu’nun önemli rotalarından biri olan Bursa’nın kadim bir birikime sahip olduğunu belirten Canbolat, şöyle konuştu: “Biz bu tecrübeye her zaman güvendik. Bu büyük şehir bizi hiç yanıltmadı. Tüm Türk dünyasının başkenti olmak cesaret ister. Şehrimiz bunu göstermiştir. Biz bu misyonu can-ı gönülden yerine getirdik. Sözümüzü tuttuk. Hem görevimizi en güzel şekilde yerine getirdiğimiz için hem de bir yiğidi daha teslim etmenin mutluluğunu yaşadık. Güzel başkentiniz Şuşa’yı tebrik ediyoruz.”söz konusu.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Aydın Kerimov’a Türk Dünyası Kültür Başkenti sembolünü Şuşa’da takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu